- KRMIVA PRO SPORTOVNÍ RYBOLOV
- AKTUÁLNÍ NOVINKY
- AROMA
- BARVY
- BOILIES
- BOILIES MIXY
- BOOSTERY
- DIPY
- EXTRUDY, FOUKANÁ KUKUŘICE, MARSHMALLOW
- GRANULE
- KRMÍTKOVÉ SMĚSI
- Method Mixy
- MIXY ZIG RIG
- Mixy do PVA - náplně
- Obalovací těsta
- PARTIKLY A SEMENA
- PELETY
- SIRUPY a CSL
- SUROVINY PRO VÝROBU
- SUŠENÝ HMYZ - pro ryby
- TEKUTÉ POTRAVY
- OSTATNÍ DOPLŇKY PRO LOV
- KRMIVA PRO CHOV RYB
- PRO PSY
- OSTATNÍ KRMIVA
Tyto směsi nabízíme pro ty, kdo si chtějí doma vyrobit vlastní boilies a nechtějí shánět složitě suroviny, které jsou v maloprodeji jen velmi těžko sehnatelné a když jsou, tak velmi drahé!
Uvádět potřebný počet vajec do boilies mixu je poměrně subjektivní... záležitost, jelikož každý rybář má jiné požadavky na rozpustnost boilies, a taky je to podmíněno dle toho, co tam kdo ještě přidá navíc - gluten ( lepek ), sušený bílek, arabskou gumu ( želatinu ) aj., co může zvyšovat ještě výslednou pevnost. Výroba boilies tak vyžaduje alespoň nějaké zkušenosti se samovýrobou.
Počet vajec do směsi: Obecně doporučuji na chladné období do teploty vody cca 14 °C, 3 - 5 ks / kg = vydrží tak déle jak 8 - 10 hodin. Na teplé období cca nad 18 °C 6 - 8 ks/ kg, vydrží cca 5 - 6 hodin i více, ale to záleží především na množství bílé ryby v lokalitě! Pokud chcete mít rozpustnost v teplé vodě ( 20 °C a více ) nad 12 hodin, je třeba už přidat gluten a sušený bílek, klasická vejce již moc nepomůžou. Ale takto uzavřená boilies snižují velmi výrazně vnadící efekt a jeho rychlost!
Pár rad jak na to: Hustotu těsta regulujte vždy vodou! Bez vody nebude těsto plastické a bude se trhat! Pozor, hodně řídké těsto se při vaření ve vodě může rozpouštět ! Řídké těsto poznáte tak, že se přespříliš lepí! Kuličky vkládejte do plně vřící vody, při maximální teplotě hořáku, aby se voda po vložení boilie dostala co nejrychleji do varu! Proto jich dejte jen adekvátní množství k objemu vody, aby moc nezchladla, dlouhá doba zahřívání k opětovnému varu může způsobit rozpouštění těsta! Nevkládejte koule jen do horké, nevařící vody, opět by se začaly rozpouštět! Jakmile boilies začnou vyplavávat, vařte ještě max.1 minutu a vyndejte je z vody na síto okapat.
Nejlepší a nejšetrnější variantou je ale bezesporu vaření v páře, kdy se z těsta nevyluhovávají žádné suroviny! Proto tento způsob všem vřele doporučuji ! V páře vařte boilies o průměru 16 mm cca 13 minut, 20 mm cca 16 minut, 24 mm cca 20 minut. Nádoba musí být zakrytá poklicí, aby se v ní vytvořilo hodně páry a teplota min. 100 °C. Nebojte se, když zapomenete sledovat čas, delší doba varu v páře boilies neuškodí! Pokud je však těsto příliš řídké, může se i zde začít rozpouštět! Nedávejte na sebe velké vrstvy boilie, tak max 2 - 4, dle průměru.
Protože je každá naše boilies směs vyrobena z rozdílných poměrů i druhů surovin, vyžaduje také jiný podíl vody. Proto vody dejte méně a pak postupně po trochách přidávejte až je těsto husté, ale plastické a dobře tvárné. U většiny směsí by nemělo správně tuhé těsto příliš lepit, mimo Barbarosi, Smetany a Amura, kde je hodně cukrů. Přílišnou lepkavost zmírní odstavení těsta na cca 1 - 2 hodiny, nebo přidání trochu krupicové mouky a odstavení. Příliš velká lepivost může také značit příliš řídké těsto!
Dobrá rada: Pokud se vám těsto napoprvé nepovede a rozvaří se, nevyhazujte vzniklou "kaši", ale použijte ji po vychladnutí do další várky, nebo na zavlhčení krmítkovky, krmných koulí, atd.! Vyhazujete totiž velmi kvalitní suroviny, které se nezničili, jen rozvařili! Věřte, že k rozvaření došlo jinou chybou, než je složení směsi!