Pšeničný lepek - gluten - 20 kg, 1 ks
Kód: PUGL25Žádné hodnocení.
Pro zobrazení cen se prosím zaregistrujte!
! Vynikající pojivová a plastifikační přísada do těst !
- Charakteristika: Lepek, jinak také gluten, je směs dvou rostlinných bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.
Jde o důležitou součást potravinářské mouky. Kvalitou a množstvím lepku je dána i kvalita pšeničné mouky a tím i kvalita těsta z ní vytvořeného.
Lepek dává těstu pružnost a plastičnost. Je nepostradatelnou přísadou pro výrobu těst na boilies, které je s ním pružné, tvárné a dobře zpracovatelné, i když je velmi tuhé. Lepek je také výbornou pojivovou součástí těsta. Po uvaření je výrobek tužší s vyšší konzistencí - hutností. Produkt není v potravinářské kvalitě!
- Možnosti použití: Lepek dobře promíchejte ještě se suchou a sypkou směsí. Teprve potom přidávejte tekuté přísady a vodu.
Dávkování:
Do směsí s vyšším obsahem potravinářské mouky (nad 20 %) přidat 2–4 % lepku.
Do směsí s nízkým podílem mouky, nebo s krmnou moukou přidat 4–6 % lepku.
Dobrý tip:
- Plastičnost těsta zlepšíte výrazně také přidáním cca 15 % Plnotučné sojové mouky nebo i Pšeničných klíčků.
- "Utažení" těsta a jeho výrazně delší dobu rozpadu dosáhnete přidáním 10 - 15 % mouky krupice do suché směsi.
- Tvrdost těsta a jeho delší dobu rozpadu docílíte přidáním cca 5 % sušeného bílku. A poté dokonalým vysušením.
- Skladování a spotřeba: Pšeničný lepek skladujte v hermetických PVC obalech, v suchu a chladu do cca 20 °C, bez přístupu přímého slunečního svitu.
Spotřebujte do 10 měsíců od zakoupení. Pokud jej napadnou moli, zkrmte ho ve výrobcích co nejdříve rybám
Váha | 20 kg |